top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

Ürün Güvenliği ve Denetimleri Kapsamında YGM Raporu


İnsan sağlığı ve güvenliği ile hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden Tarım ve Orman Bakanlığının kontrolüne tâbi bazı ürünlerin ithalatına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5)’nde düzenlenmiş ve bu kapsamda yer alan ürünler Tebliğ ekindeki listelerde belirtilmiştir.


Uygunluk Denetimi


Tebliğ 5’inci maddesi hükümleri gereğince, Tebliğ ekinde belirtilen ürünlerin ithalatında Tarım ve Orman Bakanlığınca Uygunluk Yazısı düzenlenmesi gerekmektedir.


Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti halinde, gerekçeli olarak Uygunsuzluk Yazısı düzenlenmektedir.


Muafiyetler ve Kapsam Dışı


Tebliğ’in 10’ncu maddesinde muafiyet ve kapsam dışı olan hususlar hüküm altına alınmış olup, denetime tabi olmayan ürünlere ilişkin olarak Gümrük Beyannamesinin 44 nolu hanesi yazılacak olan referans numarası ürünler bazında belirtilmiştir.


Ayrıca, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilmiş olan diğer ürünlerden elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tâbi tutulması halinde,


Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edildikten sonra herhangi bir işleme faaliyetinden geçmeksizin ürünlerinSerbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde,


Gümrük Beyannamesinin 44 nolu hanesi yazılacak olan referans numarası ürünler bazında belirtilmiştir.


Ve bu durumlarda ön bildirim, Kontrol Belgesi ve/veya Uygunluk Yazısı düzenlenmeyeceği hüküm altına alınmıştır.


Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu


Tebliğ’in 10/5’inci maddesinde bazı şartların varlığı halinde ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.


Bu kapsamda;


- Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tâbi olması kaydıyla, Ek-1/A ve Ek-1/B’de yer alan ve Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki ürünlerin petrol sanayii, beşerî ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Tarım ve Orman Bakanlığınca denetime tâbi olmayan sanayilerdekullanılmak üzere ithal edilmesi durumunda,


- Ürünlerin gıda ile temas etmeyecek, gıda ve yem sanayii dışında ve/veya karşılarında belirtilen amaçlar dışında kullanılacak olması halinde (Tebliğ Ek-2),


- Ürünlerin hayvan sağlığı amacı dışında kullanılacakolması halinde (Tebliğ Ek-4),


- Ürünlerin veteriner tıbbi ürün ve veteriner tıbbi ürün imalinde kullanılan hammadde sanayiine verilmeyecekolması halinde (Tebliğ Ek-5),


- Hammaddelerin bitki koruma ürünü sanayiine verilmeyecek olması halinde (Tebliğ Ek-6),


- Ürünlerin laboratuvar analizinde kullanılacak olması halinde (Tebliğ Ek-2-5-6),


Ve söz konusu ürünlerin fatura tutarının 500.000 TL üzerinde olması halinde, ürünlerin yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti içinYetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu gerekmektedir.


Bu doğrultuda yapılacak iş ve işlemlere ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek olup, YGM Raporu’nun her bir beyanname kapsamında mı yoksa dönemler itibariyle mi düzenleneceği Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan düzenlemeyle ortaya çıkacaktır.


Bununla birlikte, bu kapsamda sabit referans numarası beyan ederek ithal edilen ve serbest dolaşıma giriş sonrası devredilen ürünlerin alıcısı tarafından uygun kullanıma sevk edilmesinden ithalatçı firma sorumludur.


Uygunsuz Çıkan Ürünler


Bir ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti ve bu hususun gerekçeli Uygunsuzluk Yazısı ile ilgili gümrük idaresine bildirilmesi halinde, ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmeyecek ve Uygunsuzluk Yazısı özet beyana ve taşıma belgesine iliştirilecek veya kaydedilecektir.


Uygunsuz çıkan ürün mahrecine iade edilir veya masrafları ürünün sahibine ait olmak üzere imha suretiyle tasfiye edilmek üzere gümrüğe terk edilir ya da ilgili mevzuat çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığının uygun göreceği tedbirler alınır.


Yaptırımlar


Tebliğe aykırı hareket edenler, yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunanlar ile sahte belge kullananlar, ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkında;


7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu,


4458 sayılı Gümrük Kanunu,


Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının ilgili hükümleri ve ilgili diğer mevzuat,


Hükümleri uygulanacaktır.

 

 

 

610 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page