top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Başvuru Esasları


7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ 23.03.2023 tarih ve 32141 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.


Tebliğ ile, 31.12.2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacaklarının 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yeniden yapılandırılarak tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.


Yapılandırma Kanunu’na dayanılarak yürürlüğe konulan Tebliğ’de;


-Kesinleşmiş alacaklar,


-Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacak asılları,


-İtiraz/istinaf veya temyiz aşamasında bulunan alacaklar,


-Kesinleşmemiş idari para cezaları,


-İnceleme ve tahakkuk safhasında olan işlemler,


-Kendiliğinden yapılan beyanlar,


- Müfettiş Raporları ve Devam Eden İncelemeler,


Başlıkları altında farklı düzenlemeler mevcuttur.


Kendiliğinden Beyan Hükümleri


4458 sayılı Kanuna ve ilgili diğer kanunlara göre tahakkuku ve tahsili gerektiği hâlde yükümlü tarafından beyan edilmeyen aykırılıkların gümrük idaresinin tespitinden önce kendiliğinden bildirilmesi durumunda, gümrük vergilerinin tamamı ile hesaplanacak faiz yerine 12/3/2023 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla faizlerin ve idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Söz konusu hüküm, gümrük vergi alacağının söz konusu olduğu gümrüklenmiş değere bağlı idari para cezalarını da kapsamaktadır.


Aykırılıkların gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın gümrüklenmiş değere bağlı olanlar dâhil sadece idari para cezası gerektirmesi ve bunların gümrük idaresinin tespitinden önce Kanunda belirtilen şekilde başvurulmak suretiyle kendiliğinden bildirilmesi durumunda, söz konusu idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecektir.


Müfettiş Raporları ve Devam Eden İncelemeler


Tamamlandığı hâlde, 12.03.2023 tarihinde ya da bu tarihten sonra gümrük idaresine intikal eden müfettiş raporları üzerine gerekli ek tahakkuk ve tebliğ işlemleri yapılır. Yapılan tahakkuk üzerine yapılandırma kapsamında belirlenen tutarın, belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılır.


Kanunun yayımı tarihinden önce başlanıldığı hâlde, tamamlanamamış olan 4458 sayılı Kanun kapsamında yapılan gümrük incelemeleri ile ek tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. İncelemeye başlama tarihi olarak görevlendirmeye ilişkin Bakanlık Makamı Onay tarihi, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kontrol Şubelerince yapılan incelemeler ile diğer incelemeler için görevlendirme tarihi esas alınacaktır.


Başvuruya İlişkin Hususlar


Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 31.05.2023 günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine Tebliğ ekinde (EK-1) belirtilen forma uygun olarak başvuruda bulunmaları,


Alacağın birden fazla gümrük idaresini ilgilendirmesi durumunda, her idareye ayrı ayrı başvurulması,


Başvurunun iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılması durumunda başvuru belgelerinin postaya verildiği tarih, normal posta ile veya şahsen yapılması hâlinde ise başvuruda bulunulan idarenin genel evrak kayıtlarına intikal ettiği tarihin başvuru tarihi olarak dikkate alınacağı,


Aynı idarece takip edilen birden fazla alacağın yapılandırılmasına ilişkin taleplerin tek başvuru ile yapılması halinde, yükümlülüğe ilişkin detay bilgilerin başvuruda ayrı ayrı belirtilmesi,


Hususlarına dikkat edilmelidir.


Ödeme süresi


Yapılandırma sonucu ortaya çıkacak olan tutar farklı katsayılar ile çarpılmak ve bulunan tutarın taksit sayısına bölünmesi suretiyle 48 aya kadar taksitlendirilerek ödenebilmektedir.

Kanun hükümleri kapsamında ödenecek tutarların ilk taksitinin 30.06.2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diğer taksitlerin ise bu tarihi takip eden aylık dönemler hâlinde azami 48 eşit taksitte ödenmesi şarttır.


Ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.


Kanuna göre ödenmesi gereken birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.


Diğer Çeşitli Önemli Hususlar


Uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar,


Yapılandırma kapsamına giren alacaklara karşı 12.03.2023 tarihinden sonra dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması şartıyla söz konusu alacaklar,


Yapılandırma kapsamında değerlendirileceklerdir.


Yapılandırma hükümlerinden yararlananlar, 4458 sayılı Kanunun uzlaşma ve 5326 sayılı Kanunun peşin ödeme indirimi hükümlerinden yararlanamayacaklardır.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca verilen idari para cezaları Kanun kapsamında bulunmamaktadır.

125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page