top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

Ceza Kararlarında Bulunması Gereken Hususlar

5326 sayılı Kabahatler Kanununda; toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla;


a) Kabahatlere ilişkin genel ilkeler,


b) Kabahatler karşılığında uygulanabilecek olan idarî yaptırımların türleri ve sonuçları,


c) Kabahatler dolayısıyla karar alma süreci,


d) İdarî yaptırıma ilişkin kararlara karşı kanun yolu,


e) İdarî yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar,


Belirlenmiş ve çeşitli kabahatler tanımlanmıştır.


Bununla birlikte, Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idarî yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılacağı belirtilmiştir.


5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 25’inci maddesinde; idari yaptırım kararına ilişkin düzenlenen tutanakta (Ceza Kararında) bulunması gereken unsurlara yer verilmiş, ayrıca Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18) ile idari para cezaları için genel usul kanunu olan 5326 sayılı Kabahatler Kanununun bazı maddelerinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.


Bu kapsamda; 5326 sayılı Kanun, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18) ve Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2013/38 sayılı Genelgesi uyarınca idari yaptırım kararında;


a) Hakkında idari yaptırım kararı verilen kişinin kimlik ve adresinin,


b) Hakkında idari yaptırım kararı verilen kişinin T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarasının, (Yabancı ülke vatandaşı olması halinde pasaport numarası)


c) İdari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiilinin,


d) Bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün delillerin,


e) Karar tarihi ve kararı veren kamu görevlilerinin kimliğinin,


f) Kabahati oluşturan fiilin işlendiği yer ve zamanın,


g) İdari para cezasının ödeme süresinin ve ödeme yerinin,


h) İdari yaptırım kararına karşı kanun yolu, mercii ve süresinin,


ı) İndirimli ödeme hakkının,


i) Taksitlendirme talep etme hakkının,


j) Ödeme yapılmaması halinde uygulanacak müeyyidelerin,


k) Tebliğ tarihinin,


l) Ayrıca, tebligat yurtdışına yapılıyor ise söz konusu tutarın T.C. Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna ödenebileceğinin,


Bulunması gerekmektedir.


Ceza kararlarının Türkiye'de yerleşik olmayan kişiler adına düzenlenmesi halinde, pasaport numarası, taşıt plakası, firma unvanı ve adresi gibi ceza kararının takibini kolaylaştırmak üzere gerekli bütün bilgilere ceza kararlarında yer verilmelidir.


İdari yaptırım kararlarına; kararın ilgilisine huzurda tebliğ edilmesi veya tebliğ edilmiş sayılması halinde kararın verildiği esnada, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilmesi halinde de idarede kalan nüshalara tebligatı müteakip tebliğ tarihi yazılacaktır. İdari yaptırım kararının idarede kalan nüshasında, 5326 sayılı Kanun hükümlerine göre kararın kesinleşme tarihi de belirtilecektir.


Diğer taraftan, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 244’üncü maddesi uyarınca, Gümrük idarelerince düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararı muhteviyatı alacaklar için yükümlü veya ceza muhatabı tarafından uzlaşma başvurusu yapılabileceği, uzlaşma talebinin, henüz itiraz başvurusu yapılmamış veya itiraz edilmiş olmakla birlikte itirazı henüz sonuçlandırılmamış gümrük vergileri ve idari para cezaları için, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde yapılacağı, uzlaşma talebinde bulunulması hâlinde, itiraz veya dava açma süresinin duracağı, uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi hâlinde sürenin kaldığı yerden işlemeye başlayacağı, ancak sürenin bitimine beş günden az kalmış olması hâlinde sürenin beş güne tamamlanacağı hususlarına da yer verilmesi gerekmektedir.

307 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page