top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

İhracatın Geliştirilmesi Adına Ticaret Bakanlığı Tarafından Sağlanan Destek ve Kolaylıklar

Güncelleme tarihi: 19 Mar 2023





İhracatın Geliştirilmesi Adına Ticaret Bakanlığı Tarafından Sağlanan Destek ve Kolaylıklar


İhracatın ülke ekonomisi ve ülkeye döviz kazanımı noktasındaki önemi ortadır. Bu doğrultuda gerek Ticaret Bakanlığı gerekse de diğer ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlarca ihracatın artırılması noktasında çeşitli destekler ihracat yapan firmalara sağlanmakta ve diğer firmaların ihracat yapmasına ilişkin destekler verilmektedir. Çalışmamızda, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatın artırılmasına ilişkin, firmalara yönelik olarak sağlanan önemli destek ve kolaylıklara değinilmiştir.


İş Seyahatlerinin Desteklenmesi


Gerekli koşulların sağlanması kaydıyla, ihracatın artırılması amacıyla yapılan yurtdışı seyahatlere ilişkin ulaşım, konaklama, araç kiralama giderlerinin %70’i Gümrük ve Dış Ticaret Bölge müdürlüklerine başvuru halinde geri alınabilir. Söz konusu başvurunun 3 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.


Fuar Harcamalarının Desteklenmesi


Ticaret Bakanlığınca belirlenen metrekare ücreti üzerinden hesaplanan tutarlar firmalarca iade alınabilmektedir. Söz konusu fuarların Bakanlıkça belirlenmesi ve fuar organizasyonu sonrasında 3 ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir.


Sektörel Ticaret Heyeti Gezilerinin Desteklenmesi


Yeni Pazar ve müşterilerin bulunması amacıyla düzenlenen sektörel ticaret heyeti kapsamında yapılan gezilerde, ulaşım ve konaklama giderleri ile heyetin tanıtım ve organizasyonuna ilişkin giderler %50 oranında, söz konusu gezi Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelere gerçekleştiriliyorsa %75 oranında desteklenmektedir.


Yeşil Pasaport Hakkı


Başvuru tarihi itibariyle son 3 yılda, yıllık ortalama 500 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirilmesi halinde yeşil pasaport hakkı kazanılmaktadır.


Marka Tescil Desteği


Türkiye’de tescilli markaların diğer ülkelerde de tescil ettirilmesi ve korunmasına ilişkin giderlerin her biri için %50 destek sağlanmaktadır. Markanın tescili hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yapılmışsa destek oranı %60 olarak uygulanmaktadır. Markanın tescil edilmesinden itibaren 6 ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir.


Ofis-Mağaza-Depo Destekleri


Yurtdışında kiralanan ofis, mağaza, showroom, depo ve reyon kira giderleri üretici firmalarda %50, ticari firmalarda ise %40 oranında desteklenmektedir. Başvurusu süresi 6 ay olarak belirlenmiştir.


Reklam Desteği


Yurtdışında yapılacak olan reklam giderlerinin %60’ı yıllık 250.000 ABD dolarına kadar desteklenmektedir.


Yurtdışı Şirket Alınmasına İlişkin Destek


Şirket satın alınırken alınacak olan finansal ve hukuki danışmanlık hizmetleri için yapılacak toplam harcamaların %60’ı, yılda 200 bin dolara kadar desteklenmektedir. Satın alınacak şirket ileri teknolojiye sahipse destek oranı %75`e, destek miktarı ise 500 bin dolara çıkmaktadır.


Müşteri ve Rakip Firmaların Analizine İlişkin Destek


Müşterilerin ve rakip firmaların tanınması ve analizine ilişkin yaptırılacak olan çalışma harcamalarının %60’ı 200 bin dolara kadar desteklenmektedir.


Ayrıca Pazar ve sektör tanınmasına ilişkin de söz konusu destekten yararlanılabilir.


Bununla birlikte marka bilinirliğinin ölçülmesi adına yapılacak olan harcamalar da aynı oranda desteklenmektedir.


Yurtiçi Fuar Desteği


Ülkemizdeki sektörel ve uluslararası nitelikteki fuarlara ilişkin harcamalarda fuar yer kirası ile stand masraflarının yarısı oranında destek sağlanmaktadır.


Sertifika, Test ve Analiz Raporu Giderleri Desteği


Müşterilerin talep ettiği veya satışın gerçekleştirilmesi için zorunlu olan veya pazara girilmesi açısında avantaj sağlayan; kalite/can/mal güvenliğine ilişkin belgelerin alınmasına yönelik giderlerle tarım ürünleri analizlerinin ve test/analiz raporlarının giderleri, harcamaların %50’si yılda 250 bin dolara kadar desteklenmektedir.


Eximbank Kredi Desteği


Ticaret Bakanlığı ve Türk Eximbank ortaklığıyla, yatırım malı ihracatında OECD tarafından belirlenen uluslararası en düşük faiz oranıyla (referans ticari faiz oranı) müşterilere finansman sağlanabilir ve uluslararası rekabette avantajlı bir konum elde edilebilir.


Müşterinin Ziyareti/Alım Heyeti Desteği


Yurtdışından ürünleri tanımak ve satın almak için gelen müşterilerin masrafları %50 oranında desteklenmektedir.


UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) Desteği


Üyesi olunan işbirliği kuruluşu tarafından ihracatın artırılması adına yürütülen projede yer alınması halinde 5 yıl süresince yapılacak olan masraflar %75 oranında desteklenmektedir.


Tasarım/Makine Yazılım/İş Seyahati/Web Sitesi Desteği


Moda tasarımı veya endüstriyel tasarım alanlarında yapılacak olan proje süresince;


Tasarımcı, modelist ve mühendis brüt maaşlarının %50’si 1 milyon dolara kadar,

Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım harcamalarının %50’si 250 bin dolara,

Tasarımcının proje için yurt dışına gerçekleştireceği seyahat masrafları ve web sitesi üyeliklerinin %50’si 150 bin dolara,


Desteklenmektedir.


Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Yetkinlik Proje Desteği


KTZ Yetkinlik Projelerinde, uzay, havacılık, elektrik, elektronik, makine, otomotiv, maden ve metaller ile kimya sektörlerinde faaliyet gösteren üretici firmaların, küresel ölçekteki yabancı firmaların tedarik zincirlerinde yer alabilmeleri için üretmeleri gereken numune/prototiplerin üretiminde ihtiyaç duydukları "ürün geliştirme (prototip/numune),test, analiz, doğrulama, kalite kontrol veya ölçme amaçlarına hizmet edecek" makine, ekipman ve donanım alımları destek kapsamında destekler sağlanmaktadır.


Marka Desteği


Bir dünya markası olmak ya da marka satın alınması yolunda marka destek programı ya da Turquality destek programına girmeye hak kazanan firmalar %50 oranında desteklenmektedir. Yurt dışında açılacak ofis/mağaza/depo ve showroomların kira ve kurulum/dekorasyon harcamaları, tanıtım harcamaları, yurt dışı fuar harcamaları, marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili harcamaları, danışmanlık harcamaları, tasarım ve ürün geliştirme konularında istihdam edeceğin moda/endüstriyel ürün tasarımcısı ve mühendis harcamaları, pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin harcamalar, yurt dışı pazarlara girişte zorunlu olan veya avantaj sağlayan kalite, çevre belgeleri/sertifikaları, insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler, ruhsatlandırma, test, klinik test harcamaları bu kapsamdadır.


Sanal Fuar Destekleri


Sanal fuar düzenlenmesi ve sanal fuarlara katılım gösterilmesine ilişkin olarak, şartların sağlanması halinde üst limit değişmekle birlikte %50 oranında destek sağlanmaktadır.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page