top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

İhracat Bedelleri Çek ya da Kredi Kartı İle Tahsil Edilebilir Mi?


İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenlenen İhracat Genelgesinde hüküm altına alınmıştır.


İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin hususlar düzenlenirken, İhracat bedellerinin 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 3/2’nci maddesinde belirtilen ödeme şekillerine göre tahsil edileceği ve Gümrük Beyannamesi’nin 28’inci hanesine tahsil işleminde kullanılan ödeme şeklinin yazılacağı belirtilmiştir.


Bununla birlikte, Genelgenin “İhracat Bedelinin Diğer Yöntemlerle Tahsili” başlığı altında düzenlenen 13’üncü maddesinde çek ya da kredi kartı ile tahsil edilen ihracat bedellerine ilişkin olarak şartlara yer verilmiştir.


İhracat Bedelinin Çek İle Tahsil Edilmesi


İhracatçılarca ihracat bedeli olarak tahsil veya iştira için tevdi edilen banka veya şahıs çekinin bankalarca iştiraya alınması halinde; çekin keşidecisi yurt dışındaki banka ise iştiraya anında İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenebilecektir. Ancak, çekin keşidecisi şahıs ise çek karşılığı muhabir hesaplarına alacak geçmeden İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenemez.


İhracat bedeli olarak tevdi edilen çeklerin yurda girişinde gümrük idarelerine beyan edilme zorunluluğu bulunmamaktadır.


İhracat bedeli olarak tevdi edilen çeklerin ciro edilmesi durumunda ise, İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenebilmesi için çek bedelinin vadesinde tahsil edildiğine dair banka yazısı aranmaktadır.


Türkiye’deki bankalarca düzenlenen çeklerin iştira edilerek ihracata ilişkin İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenebilmesi için çeki düzenleyen bankanın çek bedelinin yurt dışından geldiğini belirten yazısı aranmakta olup, serbest bölgede faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik ithalatçı firmalardan alınan döviz çekleri için bu hüküm uygulanmamaktadır.


İhracat Bedelinin Kredi Kartı İle Tahsil Edilmesi


İhracat bedelinin kredi kartıyla tahsil edildiği işlemlerde, kredi kartının yurt dışından verilmiş olduğunun tespiti şarttır. Bu işlemlerde, fiş (slip) bedelinin ihracatçıya ödendiği tarih itibarıyla talebe göre her bir fiş için ayrı ayrı ya da fiş bedellerinin tamamı için tek bir İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenebilir.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracata ilişkin bedellerin, ithalatçıya ait ve Türkiye'deki bankaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki şubelerinden alınan kredi kartları ile tahsil edilmesi mümkündür.


Fiş bedellerinin tamamı üzerinden tek bir İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlendiği işlemlerde, peşin bedel hesabı diğer firmalara gerçekleştirilen ihracatla kapatılabilmektedir.

1.001 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page