top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYG Denetim

Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (OKSB)’nin Getirmiş Olduğu Avantajlar


Mevzuat hükümleri doğrultusunda belirlenmiş koşulları sağlayan, gümrük mevzuatına göre Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere, gümrük mevzuatı kapsamında belirlenen basitleştirilmiş usuller, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere onaylanmış kişi statüsü tanınmakta ve statü belgesi sahibi kişiler aşağıdaki kolaylıklardan yararlanabilmektedirler.


1) Eksik Beyan Usulü


Statü belgesi sahibi kişilerce, aşağıda sayılan belgelerin bir ya da daha fazlası beyannameye eklenmeksizin beyanda bulunulabilir:


a) Fatura,


b) A.TR dolaşım belgesi,


c) Menşe ispat belgeleri,


ç) Ödeme şekli gereği ibrazı gereken navlun makbuzu ve sigorta poliçesi,


d) İşlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşıma sokulması halinde ibrazı gereken işlenmiş tarım ürünleri analiz sonuç raporu.


Sayılan belgelerden bir veya daha fazlası beyannameye eklenmeksizin beyanda bulunulması durumunda bu belgelerin, eksik belgeyle beyan edilmek istenen eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin tescil tarihinden itibaren 1 ay içinde gümrük beyannamesinin tescil edildiği gümrük müdürlüğüne ibraz edilmeleri gerekir. Ek süre verilmesi hakkı saklıdır.


2) Kısmi Teminat Uygulaması


Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, statü belgesi sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin %10’u oranında teminat alınır. ÖTV bu kapsamda değildir.


Bununla Dahilde İşleme Rejimi kapsamında İndirimli teminat uygulaması çerçevesinde;


a) belge/izin müracaat tarihinden önceki iki takvim yılı içerisinde herhangi bir yıl asgari 25 (yirmibeş) milyon ABD Doları tutarında ihracat yapan onaylanmış kişi statü belgesi sahibi imalatçı firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, iki yıl süresince bu ithalattan doğan verginin % 1'inin,


b) Belge/izin müracaat tarihinden önceki iki takvim yılı içerisinde herhangi bir yıl 5 (beş) milyon ABD Doları tutarı (bu tutar dahil) ile 25 (yirmibeş) milyon ABD Doları tutarı arasında ihracat yapan onaylanmış kişi statü belgesi sahibi imalatçı firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, iki yıl süresince bu ithalattan doğan verginin % 5'inin,


c) Onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin % 10'unun,


Teminat olarak yatırılması kaydıyla, gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.


3) Götürü Teminat Uygulaması


Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergileri ve sair vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder. ÖTV bu kapsamda değildir. Götürü teminat uygulamasının kapsamı belge sahibinin talebi üzerine DİR’li ve DİR’siz olarak uygulanmaktadır.


4) Beyanın Kontrol Türüne İlişkin Kolaylaştırmalardan Yararlanma İzni


Aşağıda belirtilen koşulları sağlayan statü belgesi sahiplerine ait gümrük beyannamesi kapsamı ithalat ve ihracat eşyası, bu koşulları sağlamayan statü belgesi sahiplerine göre daha az muayeneye tabi tutulabilir. Söz konusu ek şartlar;


-İmalatçı olunması,


-İzin için başvuru tarihinden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, herhangi bir dönem içerisinde asgari 5 Milyon $ fiili ihracat ya da 20 Milyon $ ithalat + fiili ihracat yapılmış olunması,


-İzin için başvuru yapıldığı tarihten geriye dönük bir yıl içinde ortalama en az 100 işçi istihdam ediliyor olunması,


Olarak hüküm altına alınmıştır.


5) Mavi Hat Uygulaması


Mavi hat; onaylanmış kişi statüsüne sahip kişilerce belirlenen ihracat beyannamelerinde yararlanılan, eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır. Mavi hatta işlem gören eşyaya ilişkin beyanın kontrolü eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacaktır. Bunun yanı sıra, ihraç edilen eşyaya ilişkin kap, ambalaj, palet ve benzeri eşya haricinde ilgili rejim hükümlerine göre ayniyat tespiti yapılması gereken eşyaya ilişkin gümrük beyannameleri mavi hatta işlem göremeyeceklerdir.


Statü belgesi sahiplerine ait “1000” rejim kodlu ihracat beyannameleri yapılacak risk analizi sonuçlarına göre mavi hatta işlem görebileceklerdir.


Bununla birlikte, 4’üncü başlık altında belirtilen koşulları sağlayan statü belgesi sahipleri adına tescil edilmiş olan ve “1000” dışında kalan rejim kodlu ihracat beyannameleri yapılacak risk analizi sonuçlarına göre mavi hatta işlem görebileceklerdir.


6) Onaylanmış İhracatçı Yetkisi


Onaylanmış ihracatçı yetkisi, A.TR dolaşım belgesinin Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından onaylanma ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmadan düzenlenebilmesini ifade eder.


Bunun şartı olarak; başvuru yılından bir önceki takvim yılı içerisinde veya başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük 1 yıl içerisinde en az 50 adet A.TR dolaşım belgesi düzenleyip vize işlemlerini tamamlamış ve söz konusu A.TR dolaşım belgelerini kullanmış olan statü belgesi sahiplerine, talep etmeleri halinde, statü belgelerinin geçerlilik süresi içinde, onaylanmış ihracatçı yetkisi verilecektir.


7) Ayniyat Tespitine İlişkin Kolaylıklar


4’üncü başlık altında belirtilen koşulları sağlayan yükümlüler tarafından, 2153, 2353, 3153, 3158, 4053, 4058, 4253, 4258, 5300, 5321, 5323, 5341, 5351, 5352, 5371, 5391, 5800, 7153, 7158 rejim kodları kapsamında, 2017/22 sayılı Genelge ekinde yer alan GTİP'lerden beyan edilen; eşyanın taşınmasına veya ambalajlanmasına mahsus eşya, palet, uçak, uçak motorları, uçak motorlarının aksam ve parçalarının, fiziki kontrolü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere, sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmemesi,


Yine yukarıda belirtilen koşulları sağlayan yükümlüler tarafından, 2300, 2340, 2342, 6123, 6323, 6771, 7123 rejim kodları kapsamında, 2017/22 sayılı Genelge ekinde yer alan GTİP'lerden beyan edilen; eşyanın taşınmasına veya ambalajlanmasına mahsus eşya, palet, uçak, uçak motorları, uçak motorlarının aksam ve parçaları ile 2100, 2123, 2172, 2191, 6121, 6321, 7121, 7123 rejim kodları kapsamında, 2017/22 sayılı Genelge eki 2 sayılı listede yer alan GTİP'lerden beyan edilen eşyanın, fiziki kontrolü gerektirir özel durumlar hariç olmak üzere, sadece ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmemesi,

Kolaylığı sağlanmıştır.


8) Gümrük Müşavirliği Hizmet Ücretlerinden İndirim Hakkı


OKSB sahibi firmalara asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretlerden %25 ve %35 oranlarında indirim hakkı sağlanabilmektedir.


9) Konşimento İbraz Edilmeksizin Eşyanın Teslimi Hakkı


Konşimento ibrazı esas olmakla birlikte, konşimentosu ibraz edilemeyen petrol ve türevleri, eşyanın taşıyıcısı veya temsilcisi tarafından eşyanın alıcısı olarak gösterilen onaylanmış kişi statü belgesi sahiplerinin, konşimentodaki eşya bilgilerini içeren ve konşimentonun en geç doksan gün içinde ibraz edileceğine dair verecekleri taahhütnameye istinaden konşimento ibrazından önce alıcıya teslim edilebilecektir.


10) Tahlil Sonucu Alınmadan Eşyanın Teslimi Hakkı


Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 27 (27.01 ila 27.05, 2709.00.90 ve 27.16 hariç), 28, 29 uncu fasılları ve 32.08, 34.03 ve 38.11 tarife pozisyonu ile 39.01 ile başlayarak 39.15 dâhil olmak üzere bu tarife pozisyonlarında yer alan eşyanın dökme olarak gelmesi ve eşyanın yükümlüsünün Onaylanmış Kişi Statüsüne sahip olması halinde, tahlil sonuçları alınmadan eşya teslim edilecektir.


11) Emsal Tahlil Raporunun Beyanı Hakkı


39.01 ila 39.15 tarife pozisyonlarında yer alıp dökme gelen ve ithalinde süreklilik bulunan, göndericisi, alıcısı ve menşei aynı eşyanın, özelliklerini belirleyici belgelerinde ve bu belgeler ile eşya üzerinde bulunan ayırt edici ibarelerde farklılık bulunmaması ile söz konusu eşyanın onaylanmış kişi statü belgesine sahip olanlar tarafından ithalinde, beyanname tescil tarihi itibariyle en fazla 6 ay öncesine dayanan bir tahlil raporu ibraz edilmesi halinde buna itibar edilecektir.

2.619 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page